Bijzondere Activiteit

Open Monumentendag Lelystad zaterdag 8 september 2012
Uitgegeven: 25-06-2012

Land Art Tour tijdens Open Monumentendag

Bij het Open Monumentendag thema ‘Blauw en Groen van Toen” wordt dit jaar een speciale Land Art Tour georganiseerd langs land art kunstwerken van Lelystad. Groene kunst met een blauw tintje, want niet alleen bevinden deze kunstwerken zich in het groene landschap, ze staan ook bij het water, of beelden golven uit.

Landschap als kunst

Kan het landschap kunst zijn? In Flevoland wel!
Sinds in 1977 even buiten Lelystad het Observatorium van de Amerikaan Robert Morris verrees, heeft de jongste provincie van Nederland letterlijk en figuurlijk ruimte gegeven aan internationaal vermaarde kunstenaars om middels ingrepen in het landschap de grenzen tussen cultuur en natuur te laten vervagen. Tijdens Open Monumenten Dag 2012 staan drie van deze bijzondere Landart-kunstwerken centraal.
In 1982 legde Piet Slegers op 5 hectare
één van de grootste kunstwerken van Nederland aan. Met zijn Aardzee  wil de kunstenaar de kracht van het water tot uitdrukking brengen en herinneren zijn verstilde golven van aarde en gras aan de tijd dat er hier enkel water was.
In 2010 streek Exposure  van de Brit Antony Gormley neer op de Strekdam in Lelystad. Zijn ‘hurkende man’ is niet alleen een po
ëtisch beeld van de mens balancerend op de grens van land en water, maar is tegelijk het  ingenieuze  product van een constante discussie tussen ontwerp en techniek; net als de drooglegging van de voormalige Zuiderzee destijds.

Gratis Land Art bustour

Tijdens een bustocht langs de kunstwerken geeft kunsthistorica Sophie van Steenderen uitleg over het fenomeen Landart, over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland en uiteraard over de bijzondere Flevolandse Landart objecten zelf. Natuurlijk is er voldoende gelegenheid om de kunstwerken te bezoeken, te bekijken en te ervaren.

De Land Art Tour wordt zaterdag 8 september twee keer gereden met een aparte Open Monumentendagbus, die vertrekt vanaf de voorzijde van het provinciehuis. De eerste bus vertrekt om 10.45 uur en brengt de passagiers eerst naar jachthaven Flevo Marina om daar de officiële opening van Open Monumentendag en de onthulling van een informatiepaneel over het eerste Rijksmonument van Lelystad mee te maken. De tweede Land Art Tour gaat om 14.00 uur van start.

Deelname alleen na reservering

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar Johanna van Dijk van Stichting ALS, info@stichtingals.com. U ontvangt daarna een deelname bevestiging, of een bericht dat de Tourbus vol is ...

Kijk voor het complete programma Open Monumentendag in Lelystad op www.openmonumentendag.nl.

=====

Het Observatorium wordt ook wel een modern Stonehenge genoemd. Een plek waar je het verstrijken van de tijd en de wisseling van de seizoenen heel bewust gewaar wordt. In 1982 legde Piet Slegers op 5 hectare één van de grootste kunstwerken van Nederland aan.

Met zijn Aardzee wil de kunstenaar de kracht van het water tot uitdrukking brengen en herinneren zijn verstilde golven van aarde en gras aan de tijd dat hier enkel water was.

In 2010 streek Exposure van de Brit Antony Gormley neer op de Strekdam in Lelystad. Zijn “hurkende man”is niet alleen een poëtisch beeld van de mens balancerend op de grens van land en water, maar is tegelijk het ingenieuzeproduct van een constante discussie tussen ontwerp en techniek; net als de drooglegging van de voormalige Zuiderzee destijds.