Bijzondere Activiteit
Terug
 
Afdrukken
Open Monumentendag Lelystad zaterdag 10 september 2016
Uitgegeven: 01-09-2016

Gemaal Wortman en mediatoren open voor publiek

Open Monumentendag LeIystad

 

Op zaterdag 10 september viert Lelystad Open Monumentendag. Landelijk thema dit jaar is Iconen en Symbolen. In Lelystad is om dat thema heen een interessant programma georganiseerd met onder meer de openstelling van het gemaal Wortman en de mediatoren.

De officiële opening van Open Monumentendag Lelystad vindt op 10 september om 11.00 uur plaats in het gemaal Wortman aan de Oostvaardersdijk. Daar zullen we ook op bijzondere wijze stilstaan bij het feit dat het op 13 september 2016 zestig jaar geleden is dat het gemaal in werking werd gesteld door H.M. Koningin Juliana. Kinderen van de Kubus zullen twee dansen opvoeren. Met het starten van de motoren van het gemaal door dijkgraaf Hetty Klavers en loco-burgemeester Jop Fackeldey wordt Open Monumentendag Lelystad officieel geopend. 

 

Programma

 

Werkeiland

In de Lange Jammer organiseert Ed Voigt een expositie over het ontstaan van de zuidelijke Flevopolder en de geschiedenis van het werkeiland. U kunt hier een unieke verzameling historische voorwerpen en afbeeldingen over de ontstaansgeschiedenis van Zuidelijk Flevoland en het Werkeiland Lelystad Haven bekijken met toelichting door Lely-kenner Ed Voigt.

Door de wijkraad Lelystad-Haven is een wandelroute over het werkeiland gemaakt. U kunt deze wandelroute zelf lopen met het gratis wandelboekje (verkrijgbaar bij de Lange Jammer). 

Gemaal Wortman

·         De officiële opening van Open Monumentendag Lelystad is om 11.00 uur in het Gemaal Wortman (zie boven). Het gemaal is open tussen 10.30 en 17.00 uur. Bekijk de imposante motoren en de prachtige wandschildering van Hans van Norden. 

De De motoren worden op 10 september tweemaal gestart, éénmaal rond 11.30 uur als officiële openingshandeling en éénmaal om 14.30 uur. Medewerkers van het Waterschap verzorgen rondleidingen en beantwoorden vragen van het publiek.

Museum Nieuw Land

·        Bezoek de multimediale tentoonstelling ‘Scherp geschoten’ met bijzonders filmbeelden van het werkeiland en film over 60 jaar werken aan de IJsselmeerpolders of de tentoonstelling ‘Pompen of Verzuipen’ over water in Nederland of bekijk Michelle, het op één na oudste skelet gevonden in Nederland.

Bataviawerf

·        Bezoek de reconstructie van het VOC-schip Batavia en bekijk de werkplaatsen met de ambachtslieden aan het werk. 
(n.b. voor een bezoek aan het schip is wel entree verschuldigd)

 

Mediatoren

·        Bekijk Lelystad vanuit de hoogte. De mediatoren (PTT-toren) staat aan de westkant van de stad en biedt een prachtig uitzicht over het water, de stad en de Oostvaardersplassen. De toren is uit 1975 en is 161 meter hoog. In 2014 is de toren in het licht gezet en daarmee nog meer dan voorheen een baken in het landschap. 

Alle activiteiten en locaties zijn gratis toegankelijk tussen 11.00 en 17.00 uur. (Nieuw Land vanaf 11.30 uur).

Tussen 11.00 en 17.00 uur rijdt er een gratis pendelbus tussen het werkeiland en de mediatoren met stops bij Nieuw Land en het gemaal. Kijk voor vertrektijden bij de haltes van Open Monumentendag. 

 

Voor meer informatie  en het hele programma zie www.openmonumentendag.nl