Bijzondere Activiteit
Terug
 
Afdrukken
12 september 2015: Open Monumentendag in Lelystad
Uitgegeven: 03-09-2015

12 september 2015

Open Monumentendag in Lelystad

Ook dit jaar is stichting ALS weer nauw betrokken bij de organisatie van Open Monumentendag op zaterdag 12 september in Lelystad.

Bijgaand het programma voor deze dag. 

Dit jaar staat Open Monumentendag geheel in het teken van “KUNST EN AMBACHT”. In Lelystad is zaterdag 12 september van 11.00-16.00 uur een aantrekkelijk programma samengesteld voor jong en oud.

 

Kunst en ambacht aan de Kust

Op 12 september zijn het Nieuw Land Museum en de  Bataviawerf (m.u.v. schip De Batavia) gratis te bezoeken. Op de werf komen oude ambachten tot leven, alle ambachtelijke werkplaatsen kunnen bekeken worden en gidsen leiden de bezoekers door de wereld van historische scheepsbouw.

In Museum Nieuwland zijn o.a. de tentoonstellingen Polderen en Pompen of Verzuipen te bekijken. Speciaal voor kinderen is er het Watertheater, waar ze kunnen meemaken wat er allemaal komt kijken bij het maken van polder.

Kust en ambacht in het centrum

Speciaal voor open monumentendag is er op het grasveld voor de Kubus een Kunst- en ambachtenmarkt. Van 13.00 tot 17.00 uur kunt u kennis maken met een aantal ambachten o.a. een zeepmaker, een klokkenmaker, een bakker, een smid, een snijder en nog veel meer.
Ook de Kubus opent op een bijzondere manier haar deuren. Met een rondleiding door de Kubus kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van hét centrum voor Kunst en Cultuur in Lelystad. De rondleidingen vinden plaats om 11.30, 13.00 en 14.30 uur. Melden bij de receptie van de Kubus

Ontdek de kunstschatten van Lelystad, zomaar in een park of bij jou om de hoek. Ter gelegenheid van Open Monumentendag zijn 2 wandelroutes langs kunstwerken in de openbare ruimte gemaakt, in het stadshart en in de Atol- en Zuiderzeewijk. Ze zijn gratis verkrijgbaar bij de infostand van Open Monumentendag op het grasveld bij de Kubus

Minecraft ontwerp wedstrijd

Gebaseerd op het thema van Open Monumentendag 2015 Kunst & Ambacht is kunnen alle enthousiaste, Minecraft ontwerpers van Lelystad, van 8 tot 88 jaar,  hun mooiste ontwerp insturen. Dit kan een eigen fantasiekasteel zijn, maar ook een nagemaakte Batavia, de Agora of misschien wel de Kubus!

Stuur je link met je ontwerp naar: info@stichtingals.com

De jury zal uit alle inzendingen een aantal finalisten uitkiezen die op 12 september in de theaterzaal van de Kubus mogen gaan strijden om de 1ste plaats! De gelukkige gaat dan naar huis met een prijs in de sfeer van Minecraft.

Om 13.00 is iedereen van harte welkom in de theaterzaal van de Kubus om de uitgekozen finalisten en hun presentatie te zien. De deuren gaan open vanaf 12.45 uur. Voorafgaand aan de finale is er e kleine presentatie van Steve, die ook ontwerpen van Lelystadse monumenten laat zien.

 

Landart Tour
In Flevoland staan enkele bijzondere landschapskunstwerken. De indrukwekkende kunstwerken maken gebruik van en verwijzen naar verschillende karakteristieken van de Flevolandse polders, zoals de openheid, uitgestrektheid en de maakbaarheid van het polderlandschap.

Onder deskundige leiding van kunsthistorica Sohie van Steenderen wordt per bus een aantal van de kunstwerken bezocht. Sophie van Steenderen verzorgt bij elk kunstwerk een toelichting. Sophie van Steenderen is sinds 1999 werkzaam als freelance kunsthistorica. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is ze gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Daarnaast schrijft ze over kunst en kunstgeschiedenis. 

De Landart Tour wordt op 12 september 2 maal gehouden, om 11.00 uur en om 14.00 uur. De bus vertrekt vanaf de voorzijde van het provinciehuis. Deelname is gratis, u dient zich wel vooraf aan te melden via info@stichtingals.com. 

 

Alle activiteiten tijdens Open Monumentendag zijn gratis. Kijk voor het hele programma en verschillende openingstijd op www.openmonumentendag.nl/lelystad