Bijzondere Activiteit

Almere en Lelystad: Ruimte en Leegte. Bijeenkomst met excursies : 25 april 12.00 -17.30 uur
Uitgegeven: 18-03-2015

Programma 25-4

11.15 uur: vertrek per bus naar Almere vanaf provinciehuis Lelystad voor Lelystadse deelnemers

12.00 uur: ontvangst met koffie en thee in Schouwburg Almere, Esplanade 10, Almere

12.30: uur: welkom door de organisatoren en Architectuur Lokaal

12.40 uur: inleiding Jan Evert Abrahamse

13.00 uur: lezing  Arnold Reijndorpnieuwe steden als bakens voor nieuwe stedenbouw

13.45 uur: Paneldiscussie  met de sprekers, wethouder van Lelystad Jop Fackeldey en architectuurhistoricus Joé van der Veen.

14.30 uur: vertrek voor excursies naar Almere en Lelystad met bezoek aan locaties waar nieuwe opgaven zich aandienen

16.30 uur: Slotsessie en borrel in de Eetalage, Promesse 2te Lelystad

17.30 uur: Retour per bus naar Almere voor Almeersedeelnemers

Achtergrond

In 2014 verscheen Atlas van de Verstedelijking van Nederland, door Reinout Rutte/Jan Evert Abrahamse. Centraal staat hierin de vraag: ‘Waarom zien onze steden eruit zoals ze eruitzien?’ De Atlas brengt 1000 jaar stedenbouw in Nederland in beeld en laat zien hoe de steden zich hebben ontwikkeld. Groei en krimp van de 35 grootste steden wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van foto’s, schilderijen en kaarten. Ook thema’s als herbestemming en binnenstedelijke transformaties komen uitgebreid aan bod.

Het programma op 25 april past in het project De Atlas op Tournee, een reeks bijeenkomsten in combinatie met een reizende tentoonstelling, dat plaatsvindt in het kader van het Jaar van de Ruimte en wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Architectuur Lokaal. De tentoonstelling is op 25 april te bekijken in de Schouwburg Almere en van 28 april t/m 18 mei in Museum Nieuw Land in Lelystad.

Dit programma is een co-produktie van  Stichting Architectuur Landschap en Stedenbouw Lelystad (ALS), Kunstlinie/Schouwburg Almere en Steunpunt Archeologie en Jonge Monumenten (SAM).

Deelname is gratis. u kunt zich aanmelden via: info@stichtingals.com

Er zijn 50 plekken in de bus beschikbaar voor deelnemers uit Almere en 50 plekken voor deelnemers uit Lelystad. Geef bij uw aanmelding aan of u vanuit Lelystad of Almere aan deze bijeenkomst deelneemt. Uw deelname is definitief nadat u van ons een bevestiging hebt ontvangen.