Architectuurcafé
Terug
 
Afdrukken
Behoud het historisch hart van Lelystad
Uitgegeven: 08-04-2007
In het nog jonge leven van Lelystad is de stad al vele kanten opgestuurd. Het prille begin op het werkeiland aan het water. Daarna toch een keuze voor een stad op het land. Het Lelycentre werd het hart van de stad in wording. Later werd gekozen voor een stadshart in de vorm van een centrum naast het Lelycentre, de Gordiaan. Nog steeds op het land. En nu, na vijfentwintig jaar Lelystad, lijkt de stad zich definitief naar de kust te keren. Aan de kust wordt ontwikkeld en gebouwd; woningen, winkels en leisure-voorzieningen van hoogwaardige kwaliteit. Maar hoe definitief is die keuze? Immers tegelijkertijd vindt een grote revitalisatie van het stadshart plaats en verrijst in het centrum het nieuwe theater.
 
Dat noopt tot een veelheid aan vragen: wat is dat historische hart van Lelystad nu eigenlijk? Wordt het zuivere voorbeeld van modernistische stedenbouw om zeep geholpen? Waarom wordt het stadscentrum niet meteen aan het water gebouwd? Is er waarde aan de historie van Lelystad toe te schrijven of moeten we spreken van een planologische vergissing? 
 
Over deze vragen zullen prof.dr. Dirk Frieling en prof.ir. Adriaan Geuze eerst met elkaar en daarna met de bezoekers de discussie aangaan. Dirk Frieling was planoloog en later adjunctdirecteur bij De Rijp en ontwierp Almere. Hij was hoogleraar planologie aan de TU van Delft en voorzitter van de vereniging Deltametropool. Adriaan Geuze is landschapsarchitect en oprichter van bureau West 8, landscape architects en urban planners. Hij is de man achter het Masterplan Stadshart voor de gemeente Lelystad en supervisor voor dit stadshart. Daarnaast is hij hoogleraar aan Harvard University. West 8 werkt aan vele plannen in binnen- en buitenland.
 
Het architectuurcafé wordt georganiseerd door Stichting ALS en het Nieuw Land Erfgoedcentrum in het kader van een door het Nieuw Land georganiseerde lezingencyclus. Het architectuurcafé wordt gehouden op maandag 13 november, aanvang 19.30 uur in het café van het Nieuw Land Erfgoedcentrum. De toegang is gratis.